Jump to content
Gullet

Alt+tabbing in and out and the game crashing

Recommended Posts

Apologies if it doesn't belong here.  If not, I'll move it to the GM Public Support forums.

 

Anyone else have this issue? 

 

It happens almost 100% of the time when I go to alt+tab back into the game when I get to the gate and I go to click the gate button right away.  However, I play in windowed-mode, so sometimes I accidently click on something in the background and it'll minimize the game.  If it's done really fast, it'll crash the game.  I'll try to alt+tab back in or click on the game in the taskbar and it's frozen.  So I have to close the game through the Task Manager.

Edited by Gullet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gullet -- the emulator's tech support staff needs to know what operating system you are running and that you are running the .exe with administrator privileges, and as an emulation of which operating system [if applicable].  Also that you have all four check boxes on the login screen checked.

 

Windows 7 64 bit is prone to this; possibly other o/s.  I use the taskbar for this -- just click on the session you want to make active.  Does require setting up the window to be slightly smaller as per the post by Magoo in this part of the forums.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm running Windows 10 Home 64-bit with a Intel i7-3770 3.4ghz cpu and 16gb ram and a GeForce GTX 1060 card with 3gb ram.  Yes, every .exe in the net7 and e&b folders is set to win xp sp3 in compatibility mode and to run as administrator.  I only had 3 of 4 boxes checked on the Net-7 launcher.  I checked all 4 and it would still happen.  I restarted the pc and it still happens. 

 

Let me know what else I can provide.  And tyvm for the help.

Edited by Gullet

Share this post


Link to post
Share on other sites

I hope you mistyped and have Win XP, SP 3 [three] compatibility mode being used.

 

We've reached the limit of my knowledge of EnB interactions with Windows ... so I'll have to be a bit quieter now

Edited by Lquan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes... you're right.  SP3 is enabled. 

 

And I appreciate any help.  Should've known that they would need system information to help diagnose.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've gotten a couple pms from others that were having the same issues.  These were the things I've tried that have helped to cut down on crashes.

 

For newer OS's, if you haven't changed the compatibility settings for the game's .exes, follow the guide below.  Then, based on tips I saw in in-game chat, I changed the following in-game options. 

 

I went to Options > Graphics and left Gamma Control alone and maxed out the rest. 

 

Then I went to Options > Camera and unchecked everything except for "Always Keep Ship in View". 

 

Also make sure all 4 boxes in the Server section on the Net 7 launcher are checked.

 

It went from crashing 3-4x an hour to maybe once every 3-4 hours.  And the graphics look much better as an added bonus. 

 

 

Hope this helps.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unfortunately I cannot reproduce this on any of my systems so I am unable to debug this.

 

If someone is experiencing this problem and knows their way around a debugger then please attach a debugger and try to get the crash to occur and message me the call stack at the time of the crash.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Point me in the direction of a debugger to use please.  I should be able to read up quick and use it and try and reproduce it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cleary gfx card issue.

 

Remove driver, reboot.

Install new driver, reboot.

 

Something is dirty here...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No artifacting, screen glitching or stuttering when I play any game.  Don't have any issues running any of the newer games.  Keep a clean case.  Opened the case anyway and reseated the card and cable.  Run MSI Afterburner to track temps on the gpu and coretemp for the cpu.  Neither are overheating.  I'll try uninstalling and reinstalling the drivers and let you know how that works out.

Edited by Gullet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Still happens every once in awhile with just one instance running.  I'd say like maybe once every 3-4 hours which isn't bad.  I even plugged in a different vid card and uninstalled the old drivers and reinstalled new ones for that card.

 

It's easy to reproduce if I run two instances.  It happens 100% of the time.  I send out the group invite from the second instance, alt+tab to the first one and accept the invite.  When I alt+tab back, they both freeze up and stop working.  I have to kill them through the task manager.

Edited by Gullet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is any software on your system injecting any type of overlay into the game? (think Overwolf, Discord, TSNative, or any other overlay really). These overlays generally hook into WndProc and, in some cases, can actually crash programs as a result when alt-tabbing and if the UAC (think: Run as Administrator dialog) dialog shows up.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, Cipher said:

Is any software on your system injecting any type of overlay into the game? (think Overwolf, Discord, TSNative, or any other overlay really). These overlays generally hook into WndProc and, in some cases, can actually crash programs as a result when alt-tabbing and if the UAC (think: Run as Administrator dialog) dialog shows up.

 

another overlay type program that might be the problem is the one your graphics card may use to capture the action as a video -- AMD's ReLive, for example.  {ReLive and similar graphics capture programs work by sending a detailed summary of the entire screen to the cpu to be saved as a file on disk -- this inherently uses the gpu's data path for ReLive while the cpu might be trying to send data for the next frame to be rendered to the gpu -- at best, it makes the whole process slower unless you have a very fast computer.}

 

I wonder if you follow the setup instructions in TraderMagoo's post {on the emulator forums under "technical"} if activating the chosen window by clicking on the taskbar's button under your game window would eliminate this problem [in other words, use this method instead of alt-tab].  I've been using Magoo's method for several years now and the "only" drawback is that I sometimes forget which window is active and accidentally minimize it [after which ant-mouse lets me Restore it to near full screen size].

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×