Jump to content
Kialia

Server Down?

Recommended Posts

After being away for a while, I have finally setup E&B on my new laptop with Windows 7 HP. (I'll set it up on a Windows 7 Ent. prior to this and it worked fine.) Installed E&B Demo, EnB Client Patch, Net-7 Unified Installer.  Then I went and changed the properties for all of the necessary *.exe's files. (Windows XP SP3 Compatibility, and run as Administrator.) Then I ran net7config.exe to set the graphics settings. And then launched LaunchNet-7.exe from it's shortcut on my desktop.  Gave it permission to run with admin rights. Allow LaunchNet7.exe to update itself and then the E&B game files.
 
Once that was done LaunchNet7.exe shows the status of the Sunrise server as being OFFLINE.
 
I have gone through the trouble of making sure that none of the required *.exe files are being blocked by Windows 7 firewall (which is turned off) and Norton Internet Security. I even made sure that all required .exe files where added to the Smart Firewall rules and allowed to passthrough it in both directions on any port to any computer. (I have even turned off Nortons Smart Firewall to see if that made a difference.)
 
Yet, LaunchNet7.exe still shows that the server is OFFLINE.  And if I trie to launch the game anyways, I get the following error:

Server Failed to respond to Login attempt.


I have also gone and download the  "EnB Status Monitor for Android" app, and installed it to my Droid Pro phone.  And when I connect to my local wifi and allow the app to run.  It shows that the server is OFFLINE.
 
 
 
What gives, are you still trying to update the server, after all this time today?!
 
 
 
I would really like to start playing my characters again starting today.  But, it looks like you guys are having some major issues. Edited by Kialia

Share this post


Link to post
Share on other sites

The server isn't down and hasn't been down at all today ... or even recently for that matter, that I'm aware of ...

 

Sounds like you might have a problem in your install somewhere...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welcome back and i  hope you get it sorted Kialia , but at the time i wrote this the server has been up for 228 hours . So there is no problem with the server.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okay, just uninstalled both E&B and Net-7.

I am reinstalling in this order:

  1. Installed E&B using admin rights from the E&B Demo installation.  (No errors during the install.)
  2. Installed Net-7 using admin rights from the current setup file downloaded last night.  (No errors during the install.)
  3. Patched E&B with the e&b-up.exe file, loaded it with admin rights. (No errors during the update.)
  4. Loaded up Explorer and went to "C:\Program Files (x86)\EA GAMES\Earth & Beyond" where E&B was installed.
  5. Changed the following files to run as Admin and to run in Windows XP SP3 compatibility:
    1. gpatch.exe
    2. e&b.exe
  6. Changed directories to the followings: "C:\Program Files (x86)\EA GAMES\Earth & Beyond\EBCONFIG"
  7. Changed the following files to run as Admin and to run in Windows XP SP3 compatibility:
    1. E&BConfig.exe
    2. VIDTEST.EXE
  8. Changed directories to the following: "C:\Program Files (x86)\EA GAMES\Earth & Beyond\release"
  9. Changed the following file to run as Admin and to run in Windows XP SP3 compatibility:
    1. client.exe
  10. Chagned directories to the following: "C:\Program Files (x86)\Net-7\bin"
  11. Changed the following files to run as Admin and to run in Windows XP SP3 compatibility:
    1. Detours.exe
    2. LaunchNet7.exe
    3. net7proxy.exe
  12. Loaded LaunchNet7.exe from the shortcut that was saved to my desktop from the the install.
  13. Allowed it to run with admin rights.
  14. LaunchNet7.exe window loads up, showing that it is checking for updates.
  15. Update Available pops up, showing that there is an update for "Net7".  (Version: 499)
  16. I click on the "Update" button.
  17. The update is downloaded and installed. I am given the chance to view the update report.
  18. The update reports shows that the following files were updated/created:
    1. bin/cdata.dat
    2. bin/LaunchNet7.Changelog.txt
    3. bin/LaunchNet7.exe
    4. bin/LaunchNet7.exe.config
    5. bin/net7proxy.exe
  19. Closed the update report window and LaunchNet7.exe reloaded itself.
  20. I canceled out of LaunchNet7.exe
  21. Reloaded it from its desktop shortcut, made sure to give it admin rights.
  22. Update Available window pops up, showing that there is an update for "Client". (Version: 202)
  23. I click on the "Update" button.
  24. The update is downloaded and installed and I am given the chance to view the update report.
  25. I view the report to see if there were any errors during the update.  All files that need to be updated/created was updated/created without any errors.
  26. Closed the update report window.
  27. The Update window automatically closed.
  28. LaunchNet7.exe automatically started checking on the status of the server.
  29. It reports that the server is OFFLINE.

The folloing checkboxes are checked:

  • Packet Optimization

  • Prototype Reorder

  • Disable Mouse Lock

  • Delete TH6 Files

 

Verified that the following checkboxes are not checked:

  • Local Cert
  • Debug Launch

  • Lock Port

 

Verified that the IP address listed in the Local IP drop down box is correct for the IP address given to my laptop.
 
Closed the LaunchNet7.exe by its Quit option from the File Menu.
 
I then verified that the files I changed the properties before, as mentioned ubove, still retained the properties I had set them to have. (ie. Admin rights, and XP SP3 compatibility)
 

Then I did the following:

Changed directories to the followings: "C:\Program Files (x86)\EA GAMES\Earth & Beyond"

  1. Changed the following file to run as Admin and to run in Windows XP SP3 compatibility:
    1. patch.exe
  2. Changed directories to the followings: "C:\Program Files (x86)\EA GAMES\Earth & Beyond\EBCONFIG"
  3. Changed the following file to run as Admin and to run in Windows XP SP3 compatibility:
    1. net7config.exe

 

Then I ran net7config.exe giving it admin rights as it loads.

 

And setup the graphics to what I want for my system, ran the test, then saved the configuration.
 
Relaunched the LaunchNet7.exe from its shortcout. Gave it admin rights.
 
It checks the server status and shows that the server is OFFLINE.
 
I follow the following from the "READ FIRST: Technical Support FAQ and Common Fixes" to verify that it is setup properly.
 

LaunchNet7 reports the server as OFFLINE, but I know the server is actually up and running normally.

  • Open the Control Panel.
  • Find and open "Internet Options" and open the "Connections" tab.
  • Click "LAN Settings" near the bottom of the dialog.
  • Ensure only "Automatically detect settings" is checked (make sure "Use a proxy server for your LAN" is NOT checked).

If this does not correct your problem, post a new thread in the Technical Support forum with any relevant information you can provide and we will sort out your issue individually.

 

 

I then turn off Norton's Smart Firewall.

 

Then I verify that Windows Firewall is also turned off, for this test.

 

Then I re-run LaunchNet7.exe again.

 

And Yet Again, it shows that the server is OFFLINE.

 

 

 

I look at the settings for the ENB Status app for Android phones.  It shows the server IP as: sunrise.net-7.org, the Port as: 3806, and an update frequency of 5 min.

 

I click on the Start Service button in the app.  The status wedget shows the server being OFFLINE @ 7:33:50PM. (This is in the following time zone: (UTC-07:00) Mountain Time (US & Canada))

 

 

As you can see it not my installation of the game and the emulator.  And since I am able to connect to the patch server and update the Launcher and Game with out any trouble.  There must be something else going on that has nothing to do with my system.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

so.. 

 

what happens when you ping sunrise.net-7.org, do you receive a relatively fast and clean response? The server is most definitely not offline as they stated above. I'm not sure about that old android tool and whether it works or not but you can always see our status at http://www.net-7.org

 

The icon in the upper right will be yellow or red and will show the current status underneath, as of the moment of this writing "Online (149)"

 

the very first thing you should do is make sure you can ping that address, ping patch.net-7.org and get responses from both.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Has the host file been changed? (See Host.bat)

Share this post


Link to post
Share on other sites

If the Android app is saying Offline, AND your PC is also saying offline I can only assume that there is an issue with your connection to the tinterweb.

 

Net7 blocked in router ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

%windir%/system32/drivers/etc/  Thats where the hosts file is btw (Just incase you didnt know).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okay, after trying for a few more hours to see if the issue is with my system, as already told it was.

 

I decided to try going to another location and trying their network.

 

So, the next day I went to a 24/7 Cafe and gave the phone app a try.  I connected to the cafe's wifi through my phone and launched the app.  The app came back saying the server was online.

 

So, I pulled out my laptop and gave it a try.  Net7Launcher loaded up without any problems. I pressed the play button and after 5mins of waiting the game loaded up. And since my primary wifi connection is through a public library, still need to get connection for at home, the emulator is being blocked by the library's ISP.  As they do not block ports on their servers.  They rely on the ISP to block the ports they don't want used.  Such as those used by torrents.

 

It sucks.

 

 

 

Now, does anyone know of a FREE VPN that works with the emulator? As that is the only way for me to connect at the moment.

 

Please don't say any site that uses OpenVPN for the client.  As OpenVPN, at least on windows, does not allow connections to the internet, only P2P connections are allowed throught the client.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...